2013. március 3., vasárnap

Az a bizonyos DNK

DNK
A kenyérsütés időigényes dolog. Sajnos az ember lányának nem mindig van ideje 12-20 órát várni, hogy friss kenyeret tehessen az asztalra.
Erre kínál megoldást a DNK, azaz a dagasztás nélküli kenyér. Pofonegyszerű és finom. Kell ennél több?

Hozzávalók:
75 dkg félbarna kenyérliszt
1 ek. porélesztő (kb. 7 g)
1 ek. édesítő (cukor, méz)
2,5 tk. só
6 dl víz

A száraz összetevőket egy nagy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a nedves összetevőket, és egy perc alatt gyors keverőmozdulatokkal masszát készítünk belőle. Konyharuhával letakarva 1,5 órát állni hagyjuk, állandó hőmérsékletű, langyos helyen. Ezalatt a kétszeresére nő, laza szerkezetű, szakadós, buborékos tészta lesz belőle. Fakanállal a tészta szélén körbe-körbe járva behajtogatjuk a masszát. Letakarva újra félretesszük, de csak 15 percig, amíg bemelegszik a sütő.  A még hideg sütőbe beteszünk alulra egy fél tepsi vizet, a rácsra pedig egy nagy, legalább 3,5 literes, jénai tálat (bármi lehet, ami bírja a hosszan tartó hőt és van fedele). Amikor bemelegedett a sütő, elérte a 250°C-t, kivesszük a tálat, megszórjuk kevés liszttel. A tálból beleöntjük a tésztát. 20-30 percig sütjük lefedve, majd eltávolítjuk az edény tetejét, még 20 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, ha megsült, kivesszük, rácson hagyjuk kihűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése