2015. március 8., vasárnap

Dobostorta dob nélkül

A családban mindenki nagyon szereti a dobostortát, de a tetején lévő masszív karamellrétegért nem mindenki rajong. Így most a karamell helyett csokimáz került a tetejére.

Hozzávalók: tésztához: 6 tojás, 12 dkg kristálycukor, 12 dkg liszt; krémhez: 30 dkg kristálycukor, fél dl víz, 30 dkg vaj, 3 dkg kakaópor; csokimázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 teáskanál kókuszvaj

A tésztához a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verem, majd apránként hozzáadom a cukrot, a sárgáját és a lisztet is. A masszából vékony tésztalapokat sütök. Én egy 21 cm-es kapcsos tortaforma alján sütöttem, így 7 lap került belőle. 180°C-os sütőben 8-10 perc alatt megsül. A tésztát hagyom hűlni.
A krémhez felolvasztom a cukrot a vízzel, hagyom, hogy a cukorkristályok teljesen feloldódjanak, de a cukor ne karamellizálódjon. Leveszem a tűzről és hozzákeverem a vajat. Hagyom teljesen kihűlni. Amikor szoba-hőmérsékletű, hozzáadom a kakaóport és tovább hűtöm. Habverővel felhabosítom.
A tésztákon elosztom a krémet, majd egymásra teszem őket. Kevés krémet hagyok az oldalához is. A legfelső tésztára nem krém kerül, hanem a csokimáz.
Gőz felett felolvasztom a csokoládét, hozzákeverem a vajat és a tésztára öntöm. Én nem bánom, ha az oldalán kissé lefolyik a csoki.
Tálalásig hideg helyen tartom, de szeletelés előtt egy fél órával érdemes kissé melegebb helyre vinni.

2 megjegyzés: