2016. május 30., hétfő

Kekszszalámi

Biztos vagyok benne, hogy minden családban van egy tuti recept, amivel a világ legfinomabb
kekszszalámija készült. Nos, ez a recept az én családom legtutibb kekszszalámija.

Hozzávalók: 15 dkg kókuszzsír, 5 dkg kakaópor, 20 dkg porcukor, 2 dl víz, 50 dkg háztartási keksz, 0,5 dl rum; ízlés szerint dió, mandula, kesudió, kandírozott gyümölcs és citrushéj keveréke

A keksz felét apróbbra törögetjük, a másik felét ledaráljuk. Én sokszor csak adagonként a mozsárban kicsit megtöröm, nem darálom, úgy is remek.
A vizet, cukrot, kakaót és a zsírt 5-6 perc alatt egy nagyobb lábosban összefőzzük. A diót, mandulát is hozzászoktam adni, az is puhul egy picit. A tűzről levéve belekeverem a kekszet és a rumot, majd a többi ízesítőt. Jól elvegyítem, hogy nagyjából elkeveredjenek az összetevők. 3 adagba osztom, majd egyenként egy nagyobb darab folpackon hosszában elegyengetem. Egy bambusz sushi tekerő segítségével szép rudakat formázok belőle. Pár órát, vagy egy éjszakát hűtöm, majd kb. 5 mm-es szeletekre vágva tálalom.
A variációk száma végtelen, ízesítésképp sokszor teszek bele mazsolát, aszalt meggyet vagy pisztáciát. Mindenki kedvére, ízlésére formálhatja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése