2016. május 15., vasárnap

Svéd gyömbéres keksz

Nagyon szeretem a fűszeres kekszeket. A neten keresgéltem olyat, amelynél a kekszpecsétem is bevethető, aztán erre a receptre akadtam. A pecsételés elmaradt, viszont a keksz tokkal, vonóval 30 perc alatt elkészült. Amíg sült, mennyei illatok szálltak a konyhából. Amikor elkészült, kihűlt, hamarabb elfogyott, mint ahogy elkészült.

A recepten, szokás szerint, kicsit módosítottam:

Hozzávalók: 20 dkg liszt, fél kávékanál szóbabikarbóna, 1 nagy csipet borkősav, 6 dkg barna nádcukor, 8 dkg kókuszzsír, 5 evőkanál méz, 2 kávéskanál őrölt gyömbér, 1 kávéskanál őrölt kardamom (aki fahéjasan szereti, annak fahéj), csipet őrölt szegfűszeg, néhány csavarintás bors

A liszthez hozzáadagoljuk a fűszereket, a szódabikarbónát és a borkősavat, cukrot, majd a kókuszzsírt. Jól elmorzsoljuk. Hozzácsorgatjuk a mézet, és teljesen összeállítjuk a tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsire diónagyságú golyókat rakosgatunk nagy távolságra (4-5 cm) egymástól. Egy pohár aljával megnyomkodjuk őket, hogy kb. 1 cm vastag korongokat kapjunk. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

A gyömbértől, borstól igazi testet-lelket melengető kekszet kapunk végeredményül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése