2017. szeptember 12., kedd

Mézespuszedli tojásmázzal

Itt az ideje egy klasszikus téli édességnek, a hűvös idő is megjött hozzá. A receptet itt találtam. Az adagokat megnövelve így készítettem:

25 dkg vaj, 40 dkg méz, 2 tojás, 80 dkg liszt, 2 teáskanál szódabikarbóna,  2 teáskanál őrölt gyömbér, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg

A vajat, mézet habosra keverjük, beleütjük a tojást és hozzászitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket is hozzáadjuk. Kemény, sima tésztát gyúrunk belőle. A tésztából rudat formázunk és fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. 180°C-ra. A rúdból 1 cm vastagságú korongokat vágunk. Sütőlapra tesszük és megsütjük, kb. 10 perc alatt kész. A tepsin hagyjuk pár percig, majd rácson hűtjük ki teljesen.

Amennyiben mázat is szeretnénk rá, azt az alábbiak szerint készítsük: 3 tojásfehérjét lágy habbá verünk, apránként hozzáadunk 20 dkg porcukrot. Aki szereti, reszelt citrom vagy lime héjjal is ízesítheti.
Én a legpraktikusabbnak azt találtam, hogy egy kelesztőtál aljába kanalaztam egy kis habot, rádobtam pár mézespuszit, rátettem az edény tetejét és gyorsan összeráztam. Tepsire tettem a bevont puszedlit, és 80°C-ra, kb. 10 percre visszatettem a sütőbe száradni.
Igazán finom, klasszikus mézespuszedli lett belőle. Gasztroajándéknak is kiváló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése