2017. október 19., csütörtök

Barna sörös marhapörkölt

Szeretem a pörkölteket, tokányokat, zaftos húsokat. Szerintem az ízletes alkohol, mint pl. a barna sör nagyon finom aromát kölcsönöz nekik. Természetesen az alkoholtartalom elfő, így nem okozhat gondot. Sokan készítenek pincepörköltet vörösborral, de én valahogy a barna sör kesernyés zamatát jobban kedvelem.
Az én pörköltem így készül:

Hozzávalók: 50 dkg marhalábszár vagy nyak, 3 evőkanál liszt, kevés kókuszzsír, 3 nagyobb vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsomsűrítmény, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, bors, lehetőleg friss kakukkfű és rozmaring, 4 szem borókabogyó, kevés cayenne bors, 3 dl barna Krusovice

A húst megtisztítom, felkockázom, és megszórom a liszttel. A zsiradékot egy vaslábosban megolvasztom, és kisebb adagokban megpirítom benne a húskockákat. Amikor ezzel elkészültem és az utolsó adag húst is kivettem a lábosból, beleteszem az apró kockákra vágott hagymát, kicsit lepirítom, hozzáadom a paradicsompürét, jól elkevergetem. Beleteszem a zöldségeket és a fűszereket, majd a húst. Ízlés szerint sózom, borsozom. Hozzáöntöm a sört és annyi vizet, hogy még ne lepje el teljesen. A lábos tetejét ráteszem és addig főzöm, míg a hús teljesen megpuhul. A liszttől kellemesen sűrű lesz a szaftja. Aki sűrűbben szereti, tehet még bele lisztet sűrítésként.
Gyakran van, hogy a pörköltet, ragut, amit hosszabb időn keresztül kell készíteni, a sütőbe teszem. A vasedényt felforrósítom, és az étel is forró, amikor a 180°C-os sütőbe teszem. Ott szintén addig főzöm, amíg elkészül.
Illik hozzá burgonyapüré, egyszerű tört burgonya, párolt rizs, galuska, de mi tarhonyával kedveljük leginkább. Hozzá egy nagy adag hűvös uborkasaláta… verhetetlen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése