2017. október 12., csütörtök

Mézeskalács

Lassan itt az ideje, hogy újra mézeskalácsokat süssünk. Karácsonyra, de akár húsvétra is, nagyon szeretem készíteni. Az alábbi oldalon lévő recept szerint készítettem, egy kicsit megnövelve az adagokat, azaz kell hozzá:

50 dkg liszt, csipet só, 3 teáskanál őrölt gyömbér, 3 teáskanál őrölt fahéj vagy szegfűszeg, 18 dkg vaj, 20 dkg méz, 3 tojássárgája, 3/4 teáskanál szódabikarbóna

A lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket összekeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját, jól kidolgozzuk a tésztát. Egy fél órára hideg helyre tesszük. Nyújtjuk, és formázzuk, majd előmelegített sütőben 180°C-on aranybarnára sütjük.

Készítettem kakaós tésztát is, az alábbiak szerint: 50 dkg liszt, csipet só, 3 teáskanál őrölt gyömbér, 3 teáskanál őrölt fahéj vagy szegfűszeg, 18 dkg vaj, 5 dkg kakaópor, 20 dkg méz, 3 egész tojás, 1,5 teáskanál szódabikarbóna
Ugyanúgy gyúrtam belőle tésztát, mint fent.

A kimaradt 3 tojásfehérjét kissé felhabosítottam, összekevertem porcukorral, kevés citromlével, majd díszítettem a kisült kalácsokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése