2018. március 26., hétfő

Csokikrémes torta

Ez a torta húsvétra készült, de más díszítéssel más ünnepre, akár hétköznapi tepsis sütiként is megállná a helyét.

Hozzávalók a tésztához: 1 tojás, 15 dkg barna cukor, 2 evőkanál olaj, 2,5 dl tej, 2 evőkanál kakaópor, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor (12 g);
a krémhez: 4 dl tej, kb. 2,5 evőkanál keményítő, 10 dkg barna cukor, fél tonkabab, 10 dkg étcsokoládé;
a díszítéshez: 4 dl tejszín (igazi tehéntejszín), 5 dkg olvasztott nugátpaszta, vagy ugyanennyi olvasztott tejcsokoládé; pár darab csokitojás

Először a tésztát készítjük el. A tojást összekeverjük az olajjal és a cukorral, kissé kikavarjuk. Váltakozva hozzáadjuk a liszttel, sütőporral összeszitált kakaóport és a tejet. Homogén tésztát keverünk. Én kb. 24 cm átmérőjű kerek tortaformába sütöttem. A forma alját megkentem vajjal, az oldalát nem, majd beleegyengettem a tésztát és 180°C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöttem. Amíg a tészta sült, elkészítettem a krémet. 3 dl tejet feltettem melegedni, belereszeltem a tonkababot, majd egy tálkába tettem a cukrot és a keményítőt, a maradék hideg tejjel csomómentesre kevertem. A meleg tejbe beleeresztettem, és sűrűre főztem. Az étcsokoládét összeaprítottam, és a még meleg pudinghoz adtam, addig kevertem, míg elolvadt és homogén krém lett belőle. Teljesen kihűtöttem. Aki szeretné, mascarpone sajttal lazíthatja.
A kisült tésztát rácson hagyjuk kihűlni, és ketté vágjuk. A csokis krémet beletöltjük.
A tejszínt háromnegyedes habbá verjük és az olvasztott nugáttal továbbverjük. Csillagcsöves habzsákba töltöttem, és megdíszítettem a torta oldalát. A tetejére fészkeket készítettem a tojásoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése