2018. március 9., péntek

Répatorta



Gyakran használom a zöldségeket süteményekbe is. Szeretem a cukkinit csokoládés sütibe, a céklát tortába vagy itt, a répát ebben a finom süteménybe belecsempészni. A zöldségek nem engedik, hogy a tészta száraz legyen.

1 bögre = 3 dl

Hozzávalók a tésztához: 2 bögre liszt (búzaliszt, zabliszt, kukoricaliszt, teljes kiőrlésű, ki milyent szeret, lehet vegyesen is), 1 bögre barna nádcukor, fél bögre mandulaliszt, vagy darált dió, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, fél teáskanál fahéj, 1 bögre joghurt, 3 tojás, harmad bögre olaj, 2 bögre reszelt sárgarépa
Hozzávalók a krémhez: 25 dkg mascarpone, 10 dkg túró, 10 evőkanál narancslé, 5 dkg porcukor, fél teáskanál vanília kivonat

Egy 26 cm átmérőjű kerek, vagy ennek megfelelő szögletes formát olajjal kikenünk, majd liszttel megszórjuk. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
Először a tésztát készítjük el. A nedves és a száraz összetevőket külön keverjük el. Egy nagyobb tálba beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az olajat, a joghurtot és a cukrot, majd habosra keverjük.
Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a mandulát/diót, a sütőport, a szódabikarbónát, majd a fűszereket.
A száraz összetevőket apránként a nedveshez keverjük. Legjobb fakanállal végezni. Amint összekevertük, hozzáadjuk a répát, beleforgatjuk, és már a tepsibe téve süthetjük is.
A krém hozzávalóit simára elkeverjük. Ha nagyon darabos a túró, érdemes a botmixert is bevetni. Lágy, a vaníliás krémtúróhoz hasonló krémet kapunk, melyet tálaláskor a kihűlt tésztára kanalazunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése