2013. február 6., szerda

Almás répaleves

A hűvösebb téli napokban én is szívesen eszem levest. Egyéb évszakokban egyáltalán nem hiányzik, talán csak nyáron a gyümölcsleves hűs fagyival...
A mai napon egy melengető gyömbéres levesre esett a választásom. Hasonló receptet olvastam valamelyik Kiskegyed Konyhájában, de a pontos hozzávalók nem voltak a fejemben. Ez (valószínűleg) egy másik változat lett.

Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, kb. 1-1,5 cm friss gyömbér, 30 dkg sárgarépa, kevés olaj, 1,2-1,5 liter zöldségleves, kevés joghurt vagy tejszín, alma

A vöröshagymát megtisztítottam, apróra vágtam, az olajon megdinszteltem. Rátettem a megtisztított, karikákra vágott sárgarépát, és egy picit pirítottam. Ráreszeltem egy kevés szerecsendiót. Felöntöttem 1,2 liter vízzel, tettem hozzá 2 bio zöldségleveskockát, majd puhára főztem a répát. Belereszeltem a gyömbért, és botmixerrel krémesre kevertem. Visszatettem a tűzre, hozzáöntöttem kb. 4 evőkanál joghurtot, átforraltam. Tálaláskor a leves tetejére szeltem az almát, pár csepp tökmagolajat csorgattam rá. Zellerlevéllel díszítettem.
Ha valaki hígabban szereti, hozzáteheti mind a 1,5 liter levest, nekem elég volt az 1,2 liter, így kellemesen krémes, sűrű állagú levest kaptam.
Aki csípősebben szereti, nyugodtan reszelhet bele több gyömbért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése