2014. október 17., péntek

Sütőtökös muffin karamellizált tökmaggal

Az Őrségi Tökfesztivál inspirált arra, hogy egyre több tökkel készült ételt kipróbáljak. A sült tököt
nem szeretem, de mivel a sütőtök-krémleves nagy kedvencem, így gondoltam, a többi is jöhet szép sorjában.

Hozzávalók: tésztához: 4 tojás, 0,7 dl olaj, 15 dkg barna nádcukor, 2,5 dl joghurt, 15 dkg reszelt sütőtök, 35 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, csipet só, csipet fahéj; mázhoz: 2 dl narancslekvár, 3 evőkanál narancslikőr; karamellizált tökmaghoz: 10 dkg kristálycukor, 10 dkg tökmag

Felütjük a tojásokat egy nagy tálba, hozzákeverjük a cukrot, a joghurtot, a sót, a fahéjat és a joghurtot. Gyorsan átkeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet, beletesszük a tököt, és csak addig keverjük, amíg a liszt eltűnik a masszában.
A muffinformákat előzetesen kibéleljük papír kapszlival, majd egy fagylaltos kanál segítségével kiadagoljuk a tésztát. Ezt Nigellánál láttam, és nagyon bevált nekem is.
180°C-ra előmelegített sütőben szép barnára sütjük.
Közben elkészítjük a karamellizált tökmagot. A cukrot egy kis kis lábosban feltesszük alacsony lángra. Nem kell kevergetni, megvárjuk, amíg szépen karamell színűvé válik. Amikor buborékot vet, hozzáöntjük a tökmagot, és gyors mozdulattal belekeverjük, hogy minden tökszemet bevonjon a cukor. Szilikon lapra simítjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, késes darálóban, vagy sodrófával kissé megtörjük.
A lekvárt összeforrósítjuk a likőrrel. Amikor a muffin megsült, kivesszük a sütőből, forrón rákenjük a csodás narancsos bevonatot, megszórjuk a karamellizált tökmag-darabkákkal és rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése