Hozzávalók: tésztához: 7,5 dkg vaj, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1/4 teáskanál só, 10 dkg cukor, 2 teáskanál őrölt
kardamom, 1 tojás, 50 dkg liszt, a
fele rozsliszt; krémhez: 5 dkg puha vaj, 3 teáskanál
kávépor, 1 teáskanál
kakaópor
Az élesztőt pici cukorral és csipet liszttel langyos
tejben felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beletesszük a cukrot,
a tojást, a vajat, a sót és a fűszert, valamint az élesztős tejet. Fényes,
ruganyos tésztát gyúrunk belőle, majd 30-40 percig kelesztjük. A krémhez a vajat, a kávéport és a kakaóport összekeverjük
úgy, hogy kenhető, egynemű masszát kapjunk. A tésztát gyúródeszkán széthúzogatjuk, vagy kisodorjuk
téglalappá. A krémmel vékonyan megkenjük, a hosszabb oldalától feltekerjük és
egy 24 cm átmérőjű kiolajozott kuglófformába tesszük, a végeit
összecsippentjük. A tetejét tojással megkenhetjük. Duplájára kelesztjük,
majd előmelegített sütőben 180 °C-on 30-40 percig sütjük.
Az eredeti recept nem ír tölteléket, illetve dupla
mennyiséggel dolgozik. Abból kb. 3-4 rúd jön ki. Töltelék nélkül is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése