2014. október 26., vasárnap

Kardamomos kuglóf



Ellenállhatatlan édességek c. könyvben lévő Kardamomos rúd receptje alapján

Hozzávalók: tésztához: 7,5 dkg vaj, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1/4 teáskanál só, 10 dkg cukor, 2 teáskanál őrölt kardamom, 1 tojás, 50 dkg liszt, a fele rozsliszt; krémhez: 5 dkg puha vaj, 3 teáskanál kávépor, 1 teáskanál kakaópor

Az élesztőt pici cukorral és csipet liszttel langyos tejben felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, beletesszük a cukrot, a tojást, a vajat, a sót és a fűszert, valamint az élesztős tejet. Fényes, ruganyos tésztát gyúrunk belőle, majd 30-40 percig kelesztjük. A krémhez a vajat, a kávéport és a kakaóport összekeverjük úgy, hogy kenhető, egynemű masszát kapjunk. A tésztát gyúródeszkán széthúzogatjuk, vagy kisodorjuk téglalappá. A krémmel vékonyan megkenjük, a hosszabb oldalától feltekerjük és egy 24 cm átmérőjű kiolajozott kuglófformába tesszük, a végeit összecsippentjük. A tetejét tojással megkenhetjük. Duplájára kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 °C-on 30-40 percig sütjük.

Az eredeti recept nem ír tölteléket, illetve dupla mennyiséggel dolgozik. Abból kb. 3-4 rúd jön ki. Töltelék nélkül is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése