
Minden évben elkészítem a habcsókot. Eddig klasszikus módon készítettem, amikor vízgőzön kell felverni a tojáshabot. Idén úgy gondoltam, kipróbálom a másik módszert, amikor cukorszirupot kell főzni. A cukorszirup készítéséhez elengedhetetlen a cukorhőmérő. Tavaly nyáron sikerült beszereznem Bécsben a megfelelőt. Nálunk csak digitálisat lehet venni, vagy olyan nagy méretűt, aminek csak egy kondérban van értelme. A nem digitális hőmérő előnye, hogy nem merül le az elem éppen akkor, amikor használni szeretném.
Az interneten találtam ezt a receptet.
Picit módosítva, az enyém így nézett ki:
109 g tojásfehérje, 436 g kristálycukor, 174 g víz. A lényeg, hogy a tojásfehérje tömegének négyszerese kell cukorból, és 1,6-szerese vízből. Ezt nagyon könnyű kiszámolni, így akár több, akár kevesebb habcsók készítésének is nekiállhatunk. Ezt az arányt muszáj megtartani, akkor is, ha sokalljuk a cukrot.
A cukor negyedét a tojásfehérjéhez keverjük, a többi részét pedig a vízhez adjuk. A cukrot 120°C-ra kell felfőzni. Ez a fok fontos, ezért nélkülözhetetlen a hőmérő. A felvert fehérjéhez lassan, vékony sugárban adagoljuk a szirupot. A habverőt lassú keverésre állítsuk. Ha gyors fordulaton megy, akkor "ráfagy" a cukor a lapátra, és nem kerül bele a habba. Ha minden cukrot beletettünk, akkor már lehet gyors keveréssel kihűlésig habosítani. A habot habzsákba tesszük és zsírozott, lisztezett sütőlapra karikákat nyomunk belőle. Díszíthetjük apró, színes cukorkákkal is. 100°C-os sütőben légkeveréssel kb. 2 órát szárítjuk. Akkor jó, ha a sütőlapról egyszerűen le lehet emelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése