2017. november 27., hétfő

Pogácsa

Annak ellenére, hogy a családban jócskán van édesszájú, gyakran készülnek nálunk sós aprósütemények, pogácsák, hajtoványok, perecek is.
Limara sajtos pogácsája volt a kiindulópont, de kicsit módosítottam rajta, a szám íze szerint.
A pogácsa egy bográcsban főtt babgulyáshoz készült.
A kidagasztott tésztát 2 órára hűtőbe tettem, közben párszor meghajtogattam úgy, ahogy a blundell tésztánál szokás. A hajtásoknál reszelt sajtot szórtam a tésztára.
A tetejét joghurt és pici tej keverékével kentem le, reszelt sajttal hintettem. Tehát ahogy én készítettem:

Hozzávalók: 50 dkg BL-80, 2 dkg friss élesztő, 2 teáskanál só, 13 dkg hideg vaj, 1 tojás, 2,5 dl joghurt, kevés friss kakukkfű, 10 dkg reszelt sajt (egy része lehet füstölt), joghurt és sajt a tetejére

A vajat felkockáztam, a liszttel elmorzsoltam, majd hozzáadtam a sót és az élesztőt is. Beleütöttem a tojást, hozzáöntöttem a joghurtot és elkezdtem dagasztani. Apránként beledagasztottam a kakukkfüvet is.
Amikor a tészta nem ragadt, beletettem a kelesztő tálba és ment a hűtőbe.
Fél óránként meghajtogattam. Kisodortam, majd kevés reszelt sajttal megszórtam a felületét, és háromrét felhajtottam. Megint ment a hűtőbe fél órára. A hajtogatást összesen háromszor ismételtem. A tésztát lisztezett gyúródeszkára borítottam, sodortam, és pogácsaszaggatóval kiszúrtam, tepsire tettem, és megkentem joghurttal a tetejét. Sajtot szórtam rá. Zsákba (nagyobb szemeteszsák) toltam a tepsit, így kelt még kb. 30 percig, majd 200°C-on kb. 20 perc alatt megsütöttem. Rácson hagytam kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése