
Ez most egy édes változat, bodzaszörppel készült a krémje.
A gesztenyés változat ide kattintva olvasható.
Hozzávalók a tésztához: 2,5 dl víz, 5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 3 dkg keményítő, 4-5 tojás;
a krémhez: 4 evőkanál keményítő, 1 dl bodzaszörp (nem hígítva), 3,5 dl víz, 20 dkg mascarpone sajt vagy ízesítetlen krémsajt
A tésztához a vizet és a vajat egy edénybe tesszük, és alacsony lángon melegítjük. Lehetőleg olvadjon el a vaj, mielőtt forrna a víz. Őrizzünk meg annyi vizet, amennyit lehet, ezért ne forraljuk, ne párologjon el sok belőle, mert kevesebb vízzel megváltoznak az arányok.
Szóval a vizet és a vajat összemelegítjük, majd lehúzzuk a tűzről, és az átszitált liszt-keményítő elegyet belekeverjük. Visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük fakanállal, amíg elválik az edény falától, és gombóccá áll össze. Ez kb. 1 perc.
A tojás hozzáadásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint akkor kell hozzákeverni, amikor kissé hűlt a tészta, nehogy rántotta legyen belőle. Mások úgy gondolják, hogy ugyanabba az edénybe, amiben a tészta készült, bele kell ütni a tojásokat egyesével, és villámgyorsan elkeverni.
Én egy picit szoktam hűlni hagyni, általában addig, amíg feltörök 4 tojást. Ezután egyesével beledolgozom a tésztába a tojásokat. Fontos, hogy a végeredmény fényes tészta legyen. A tojások mennyisége változó, nekem általában 4 elég szokott lenni. Addig kell adagolni a tojásokat, amíg a tészta „leszakad” a kanálról, egységes és fényes. A tojásokat beledolgozhatjuk robotgéppel is, ha nem bízunk eléggé magunkban.
Az elkészült tésztát nyomózsákba töltjük. Ennek híján 2 kiskanál is megteszi, azokkal teszünk halmokat a tepsire. Nyomózsákba én cikcakkos véget szoktam tenni, így csíkos lesz a fánk felülete. Kisebb halmokat nyomunk a tepsire.
200°C-ra előmelegített légkeverős sütőben sütöm 30 percig, de ez persze függ a fánkok méretétől. A sütőben szépen felpuffadnak, megnőnek, épp ezért fontos, hogy a sütőt ne nyitogassuk.
Amikor kisült a tészta, rácsra tesszük, és levágjuk a kalapját. Akkor jó a tészta, ha üreges és száraz a belseje. Ha túlságosan nedvesnek érezzük, pár percre tegyük vissza a sütőbe, már kettévágva.
A krémhez a keményítőt egy tálkában csomómentesre keverjük egy kevés hideg vízzel. A vizet és a szörpöt feltesszük melegedni, majd a keményítős keveréket is hozzáadjuk. Sűrűre főzzük. Aki igényli, kevés cukrot tehet hozzá, de a szörp magában is elég édes szokott lenni. A langyosra hűlt pudinghoz hozzákeverjük a mascarponét és megtöltjük a kihűlt fánkokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése