
felhasználásának.
Szülinapi tortának készült az enyém a közelmúltban. A tölteléknek a recept szerint narancslikőrnek és sárgabarack lekvárnak kellett volna lennie. Nem volt kéznél egyik sem. Kicsit módosítva angol narancslekvár, házi őszibarack lekvár és némi levendulavirág került bele. Talán jobb lett, mint az eredeti! :-)
A recept a Csupa csoki című Larousse szakácskönyvben olvasható.
Hozzávalók: a tésztához:
20 dkg étcsoki (nálam 15 dkg 74%-os csoki)
17,5 dkg vaj (nálam 10 dkg vaj)
8 egész tojás + 2 sárgája (nálam 7 egész tojás)
2 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor (nálam kevés vanília kivonat)
12,5 dkg átszitált liszt
a töltelékhez:
10 dkg sárgabaracklekvár
1,5 dl narancslikőr
(nálam összesen 10 dkg narancslekvár és őszibaracklekvár, csipetnyi szárított levendulavirág összeturmixolva)
a bevonathoz:
15 dkg étcsoki
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor (nálam kimaradt)
1,5 dl tejszín (nálam 0,5 dl tej)
1 tojássárgája
Készítsük el a tésztát. Daraboljuk fel a csokoládét és a vajat, tegyük gőzfürdőbe, olvasszuk össze őket. Válasszuk el a tojásokat. Egy habverővel habosítsuk a tojások sárgáját, majd keverjük hozzá az olvasztott csokoládés vajat. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A tojásfehérjéket 1 evőkanál cukorral kezdjük felverni, amikor habosodni kezd, adjuk hozzá a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, majd addig verjük, amíg a hab kemény lesz. A felvert hab 1/3-át és a lisztet keverjük a csokoládés masszához, majd óvatosan keverjük bele a maradék tojásfehérjehabot is.
Vajazzunk ki két 22 cm átmérőjű tortaformát. Osszuk el egyenletesen a masszát a formákban, süssük 30 percig. Vegyük ki a formából, hagyjuk kihűlni. (Én egy tortaformában sütöttem a tésztát 30 percet, majd kettévágtam.)
Készítsük el a tölteléket. Melegítsük fel a lekvárt a likőrrel. Vékony rétegben kenjük be vele a tortákat, majd tegyük az egyik tortát a másikra.
Készítsük el a bevonatot. Egy edényben olvasszuk fel a csokoládét a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejszínnel. Lassan forraljuk fel, majd 5 percig hagyjuk forrni. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a tojássárgáját, majd pár másodpercre tegyük vissza a tűzre, hogy besűrűsödjön. Hűtsük langyosra.
Tegyük a megkent tortát egy kerek tálra. A bevonót öntsük rá, majd egy spatula segítségével egyenletesen simítsuk el a torta teljes felületén. Hűtsük le, a tálalás előtt 1 órával vegyük ki a hűtőből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése