2013. december 7., szombat

Angol gyümölcskenyér

A hideg téli napok beköszöntével jólesik a konyhában sürgölődni, fűszeres süteményeket készíteni, készülni a karácsonyra. Sokszor fordul elő, hogy házi készítésű ajándékokkal lepem meg az ismerősöket, barátokat, pl. bonbonok, mézeskalácsok, személyre (ízlésre) szóló édességek.
Az egyik kedvenc receptes könyvemből való az alábbi gyümölcskenyér is.
Ellenállhatatlan édességek, Alexandra, 2008.

Hozzávalók: 2 csésze szárított gyümölcs feldarabolva (nálam: papaja, gyömbér, szilva, mazsola, fekete cseresznye), 3 evőkanál konyak (nálam rum), 1/3 csésze vaj, 1 1/4 csésze barna cukor, 4 tojás, fél teáskanál őrölt szegfűszeg, negyed teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál gyömbér, 1 bio citrom reszelt héja, 1 1/2 csésze finomliszt, fél teáskanál sütőpor

Kenjünk és lisztezzünk ki egy 1 1/2 liter, azaz 6 csésze űrtartalmú szögletes formát. A szárított gyümölcsöket áztassuk bele a konyakba. Hagyjuk állni legalább 2 órán keresztül, közben gyakran kevergessük meg. Keverjük habosra a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, mindegyik után alaposan verjük fel a keveréket. Keverjük bele a gyümölcsöket, a liszttel elkevert sütőport és alaposan keverjük össze az egészet. Öntsük a tésztát az előkészített formába. Legalább 70-90 percig süssük 150°C-on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése