2013. december 5., csütörtök

Mákos béles

Előszeretettel vásárolom meg és használom a Kisalföld napilap által kiadott szakácskönyveket. A következő recept is ennek a sorozatnak az egyik tagjából származik. A receptet Kopasz Ilona küldte be és A Délvidék ízei könyvben olvasható. Nagyon finom!

Hozzávalók: tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, fél dl tej, fél csomag sütőpor, 5 dkg cukor, csipet só; töltelékhez: baracklekvár, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 dl tej, 20 dkg darált mák, 15 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 tojásfehérje

Összegyúrjuk a tésztához valókat, majd két részre osztjuk. Az egyiket kinyújtsuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Megkenjük lekvárral. Habosra keverjük a vajat a cukorral, hozzáadjuk a tejet, mákot a sütőporral elkevert lisztet és a tojások keményre vert habját. A mákos tölteléket baracklekvárra kenjük, és betakarjuk a másik lappá nyújtott tésztával. A tetejét megszurkáljuk, a sütőben pirosra sütjük, hidegen szeljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése