2013. december 21., szombat

Burgundi torta

Szülinapra készült el ez a könnyed, mégis krémes torta. Megéri kipróbálni!
A recept a Dr. Oetker Ünnepi édességek c. füzetkében található.

Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 2 evőkanál kukorica keményítő, 1 evőkanál kakaópor;
Hozzávalók a töltelékhez: 9 g zselatinpor, 2,5 dl burgundi vörösbor, 12 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom leve, 2,5 dl tejszín;
Hozzávalók a csokimázhoz: 8 dkg étcsokoládé, 4 dkg (kókusz)vaj

Elkészítjük a tésztát: a tojás sárgáját habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukor 2/3-t és a vaníliás cukrot. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben állandó keverés mellett hozzáadjuk a maradék cukrot. A habot felkenjük a tojássárgamassza tetejére, erre rászitáljuk a sütőporral, keményítővel, kakaóval elkevert lisztet és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Ezt a masszát egy kizsírozott tortaformába (24 cm átmérőjű) öntjük, elsimítjuk.
A tésztát előmelegített sütőben 170°C-on 35-40 percig sütjük. A tészta szépen megemelkedik és habkönnyű lesz. A kész tésztát kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a tölteléket: a zselatint a borral, cukorral, vaníliás cukorral és citromlével elkeverve addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. Hagyjuk hűlni. Amikor a folyadék zselészerűvé kezd válni, elkezdjük felverni a tejszínt. Apránként hozzákanalazzuk a zselét és így verjük kemény habbá. A tésztát ketté vágjuk. Az alsó részét visszatesszük a formába, rákapcsozzuk az oldalát, és megtöltjük a habos, rózsaszín krémmel. Óvatosan rányomjuk a tészta felső lapját is. Pár órára hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a mázat: a csokoládét és a vajat vízgőz felett összeolvasztjuk. Picit hagyjuk hűlni. Amikor már "lustán" folyik, kivesszük a tortát a hűtőből, és bevonjuk a csokoládéval a tetejét (igény szerint az oldalát is).
Visszatesszük a hűtőbe. Tálalás előtt díszíthetjük tejszínhabbal a tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése