2014. február 23., vasárnap

Tápióka puding

Mi is az a tápióka? A manióka gyökeréből nyert keményítő. Elég...egzotikusan hangzik, nemde? Általában gyöngy formájában lehet hozzájutni a tápiókához. Többféle ásványi anyagot tartalmaz, Afrikában őshonos, de az ázsiai konyha is szívesen használja. Remek kocsonyásító, zselésítő tulajdonsággal rendelkezik.
A tápiókából pudingot készítettem, ami valahol az általunk ismert puding és a tejberizs között van félúton.
A neten találtam az alábbi receptet, picit változtattam rajta, és igazi, egzotikus desszert készült el rövid idő alatt.

Hozzávalók: 10 dkg tápióka gyöngy, 3 dl víz, 4 dl kókusztej, 2 teáskanál vanília kivonat, 5 dkg pálmacukor, 3 dkg xilit vagy világos barna nádcukor, 10 dkg aszalt mangó, 10 dkg kókuszreszelék

A tápiókát lábosba tesszük, felöntjük vízzel és kb. 15 percig állni hagyjuk. Ez idő alatt a gyöngyök megszívják magukat vízzel és hamarabb fognak megpuhulni.Ráöntjük a kókusztejet és a vaníliát is, majd lassú tűzön, gyakran kevergetve puhára főzzük a tápiókát. Puhára főzés itt azt jelenti, hogy a tápióka gyöngyök átlátszóak lesznek. Ha aszalt gyümölcsöt teszünk hozzá, érdemes a kókusztejjel együtt azt is beletenni, hogy legyen ideje egy picit megpuhulni. Amikor puha a gyöngy, hozzákeverjük a cukrot és a kókuszreszeléket. Tálkába adagoljuk, majd hideg helyen pihentetjük. Hűtve fogyasszuk.

Hol jutunk hozzá ezekhez az összetevőkhöz? Budapesten az Ázsia boltban gyakorlatilag minden kapható. Ha ez messze van, akkor ajánlom az Ökokuckó webáruházat, innét szinte minden megrendelhető. Aszalt mangót pedig a Mangó Birodalomból vettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése