2014. július 7., hétfő

Ribiszkeleves habgaluskával

Horváth Ilona Szakácskönyve generációról generációra öröklődik a családunkban. Az 1970-es kiadásában olvasható ez a recept is. Én egy picit változtattam rajta, így lett családi kedvenc.
Fekete ribizliből készítettem, mennyei íze van, csak ajánlani tudom.

Hozzávalók: 1 kg tisztított ribiszke, 15 dkg cukor, 2 dl tejföl, 1 dkg kukoricakeményítő, 1,2 liter víz, só, 3 tojás fehérje

A ribiszkét 2 dl vízzel feltesszük főni. 15 perc után levesszük a tűzről, szitán áttörjük. 1 liter vízzel felhígítjuk, majd ismét főni tesszük 10 dkg cukorral és egy csipet sóval. A fehérjét a maradék cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük. A kissé gyöngyöző csodás színű levesbe beleszaggatjuk, mindkét oldalát pár percig főzzük, majd kiszedjük. Ügyeljünk arra, hogy a hab főlés közben megnő, egyszerre csak keveset tegyünk a lábosba. A keményítőt a tejföllel elkeverjük, és behabarjuk a levest. Hagyjuk felforrni, vegyük le a tűzről. Tegyük a tetejére a habot és hűtve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése