2014. december 13., szombat

Almás-mazsolás-diós házi rétes

Hozzávalók a töltelékhez: 1 kg alma felkockázva, 5 evőkanál méz, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, fél rúd vanília, 2 teáskanál zselatinpor, 2 evőkanál kukorica keményítő, 4 marék darált dió; tésztához: 50 dkg király liszt (KBL-120), diónyi kókuszzsír, 4-4,5 dl langyos, sós víz, fél evőkanál ecet

Először a tésztát készítjük el. A lisztet mély tálba tesszük, hozzáadjuk a zsírt és jól elmorzsoljuk. Apránként hozzáöntjük a vizet, ecetet és puha tésztát gyúrunk. Ha rossz a liszt minősége, kell hozzáadni egy tojást, de király liszt esetében erre semmi szükség nincsen. Deszkára téve jól kidolgozzuk, kb. 15 perc, amíg egészen sima, ruganyos lesz. Osszuk két cipóba úgy, hogy sem az alján, sem a tetején ne legyen gyűrődés. Tetejüket kenjük meg langyos zsírral, és mindegyiket fedjük le megmelegített tállal. Pihentessük 20 percig.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Az almát beletesszük egy nagy lábosba, és feltesszük főni. Hozzáöntjük a rumot, mazsolát, beletesszük a vanília rúd kikapart magjait és magát a rudat is. Addig főzzük, amíg az alma megpuhul, részben szétesik. Hagyjuk, hogy elfője a levét. Lehúzzuk a tűzről, kivesszük belőle a vanília rudat, belekeverjük a mézet (ízlés szerint), zselatint és a keményítőt. Félre tesszük hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A tészta nyújtásához egy nagy asztalt leterítünk abrosszal, kissé meglisztezzük. Az egyik cipót a közepére helyezzük és sodrófával nyújtjuk. Kenjük meg a tészta tetejét zsírral, majd a kézfejünkkel nyúljunk a tészta alá és óvatosan körbe-körbe nyújtsuk egyre nagyobbra. A rétestésztának hártyavékonynak kell lennie.
Pár percig hagyjuk száradni, majd kevés olvasztott vajjal locsoljuk meg. Szórjuk meg 2 marék dióval, és egyengessük el rajta a töltelék felét. A tészta vastag szélét vágjuk le éles késsel. (Én nem vágtam le) Az abrosz segítségével kezdjük feltekerni a rétest, majd a rudat tegyük kiolajozott tepsibe. Kevés olvasztott vajjal kenjük meg a tetejét. Kb. 15 perc alatt aranybarnára sül.
A második cipóval ugyanígy járunk el. Gyakorlatilag, mire az első rétes kisül, elkészül a második rúd is, és tehetjük a sütőbe. De természetesen egyszerre is süthetjük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése