
A torta tetején birsalmasajtból készült szív található.
A tésztája diós, tejszínes, pudingos krémmel töltöttem, a tetejére pedig a sajt került. Nagyon finom volt.
Hozzávalók: tésztához: 1 tojás, 20 dkg cukor, 5 dkg kókuszzsír, 2,5 dl tej, 4 dkg darált dió, 25 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna;
krémhez: 2 dl tejszín, 2 teáskanál zselatinpor, 5 dl tej, 3 evőkanál kukoricakeményítő, fél rúd vanília, 6 evőkanál xilit
birsalmasajthoz: birsalma, nádcukor
A birsalmasajtot napokkal, lehetőleg hetekkel korábban készítsük el, hogy használatkor már kellően kemény legyen. A birsalmákat jól mossuk meg, vágjuk ki a magházát, és héjával együtt, kevés vízzel főzzük puhára. Amikor puha, bormixerrel essünk neki és törjük pépesre. Mérjük le a pépet, kilónként 50 dkg nádcukrot adjunk hozzá, és addig főzzük, amíg szemmel láthatólag besűrűsödik. Előkészített szilikonformákba vagy folpakkal kibélelt tepsibe, őzgerincformába öntjük és teljesen kihűtjük. Pár nap múlva kivesszük a formából, rácsra tesszük, hetente többször megforgatjuk, hogy mindkét oldala száradjon. A birsalmaszív IKEA formában készült, kb. 1,5 cm vastag lett.
A tésztához tojást a kókuszzsírral habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, cukrot és a diót. Pár percig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát, a maradék tejjel hígítjuk. Jól kidolgozzuk, sütőpapírral kibélelt, szív alakú tortaformába öntjük, előmelegített sütőben 170°C-on megsütjük. Rácson kihűtjük, majd vízszintesen kettévágjuk.
A krémhez a tejből, keményítőből, 3 evőkanál xilitből, vaníliával ízesített pudingot főzünk, szobahőmérsékletűre hűtjük. A tejszínből kiveszünk 3 evőkanálnyit, a többit a maradék xilittel kemény habbá verjük. A kivett tejszínt kis edényben megmelegítjük, majd ebben feloldjuk a zselatint. A zselatint picit visszahűtjük, majd apránként a félkemény tejszínhez adjuk, így verjük kemény habbá. A tejszínhabot óvatosan belekeverjük a pudingba. Fontos, hogy egynemű krémet kapjunk.
A tészta közepébe töltjük a krém felét, majd rátesszük a torta tetejét. A tetejére vékony krémréteget kenünk, bevonjuk az oldalát is. A torta közepére helyezzük a birsalmasajtot, majd a maradék krémet csillagcsővel ellátott zsákba töltjük, és díszítjük, feliratozzuk a tetejét.
A krém és a tészta nem édes, hiszen a birsalmasajt édességét így lehet ellensúlyozni. Ha valaki édesebben szereti, tehet bele több cukrot, de mindenképpen vegye figyelembe, hogy a sajt elég édes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése