Ma ráértem, így "lassú étel" készült. Magam készítettem a paradicsomszószt és a tésztát is.
Hozzávalók a tésztához: 1 tojás és liszt (BL-80 és teljes kiőrlésű tönkölyliszt, fele-fele), kevés só
A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, majd több részletben (én háromba vágtam) hajszálvékonyra nyújtjuk. Szerintem akkor jó, amikor a tönkölyliszt rostjai átlátszanak a tésztán. Meglisztezzük és félretesszük száradni.
Hozzávalók a paradicsomszószhoz: 50 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál olíva olaj, pár ágacska kakukkfű, pár levél bazsalikom, kevés borsikafű, fél rúd fahéj, 2 szem egész csillagánizs, só
A vöröshagymát felszelem, majd kevés olajon megdinsztelem, majd rádobom a felszeletelt fokhagymát is. A paradicsomokat felkockázom, hozzáadom a hagymához, kissé lepirítom. Hozzáadom a zöldfűszereket, sózom ízlés szerint, majd pár csepp tabasco szószt adtam hozzá. Mi enyhén csípősen szeretjük. Amikor a paradicsom és a hagyma szétfőtt, átpasszíroztam. A paradicsomszószt visszatettem a gázra, kis lángon kicsit besűrítettem.
Töltelék: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál olíva olaj, 50 dkg pulyka darált hús, 2 kisebb padlizsán, 25 dkg bébispenót, maradék tejföl, 10 dkg szeletelt sajt, 1 kisebb konzerv vörös bab
A töltelékhez egy serpenyőben felmelegítettem az olajat, megdinszteltem rajta az apróra vágott hagymát és felszeletelt fokhagymát. Majd átpirítottam rajt a darált húst.
A padlizsánt megmostam, vékonyra felszeltem. A szeleteket megsóztam, és fél citrom levével meglocsoltam, majd műanyag szitába tettem, és hagytam, hogy a leve lecsöpögjön.
Egy tűzálló tál aljába tettem pár kanál paradicsomszószt, erre ráhelyeztem a padlizsánkarikákat úgy, hogy egy sorban kitöltsék a tál alját. Elosztottam rajta a hús harmadát, majd a spenót felét, és pár szelet sajtot tettem rá. Erre következett a tészta, szintén úgy, hogy teljesen betakarja a keveréket.
Erre a paradicsomszósz egyharmadát tettem, pár kanál tejfölt, majd így rétegeztem tovább: padlizsán, hús, spenót, sajt, tészta, paradicsomszósz, padlizsán, hús, bab, sajt, tészta, paradicsomszósz és tejföl.
Mi nem szeretjük, ha a tetején lévő sajt megpirul, ezért legfelülre nem került sajt. Ha valaki szereti, reszeljen rá nyugodtan.
Befedtem alufóliával, hogy a keletkező gőzben a tészta megfőljön. 180°C-ra előmelegített sütőben sütöttem 50 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése