2016. január 6., szerda

Padlizsános lasagne

Nagyon szeretem a zöldséges tésztaételeket különféleképpen variálni. Ezek is azok közé az ételek közé tartoznak, amelyeket hamar össze lehet dobni, ha muszáj, de lassan is el lehet készíteni, ha van rá idő.
Ma ráértem, így "lassú étel" készült. Magam készítettem a paradicsomszószt és a tésztát is.

Hozzávalók a tésztához: 1 tojás és liszt (BL-80 és teljes kiőrlésű tönkölyliszt, fele-fele), kevés só
A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, majd több részletben (én háromba vágtam) hajszálvékonyra nyújtjuk. Szerintem akkor jó, amikor a tönkölyliszt rostjai átlátszanak a tésztán. Meglisztezzük és félretesszük száradni.

Hozzávalók a paradicsomszószhoz: 50 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál olíva olaj, pár ágacska kakukkfű, pár levél bazsalikom, kevés borsikafű, fél rúd fahéj, 2 szem egész csillagánizs, só
A vöröshagymát felszelem, majd kevés olajon megdinsztelem, majd rádobom a felszeletelt fokhagymát is. A paradicsomokat felkockázom, hozzáadom a hagymához, kissé lepirítom. Hozzáadom a zöldfűszereket, sózom ízlés szerint, majd pár csepp tabasco szószt adtam hozzá. Mi enyhén csípősen szeretjük. Amikor a paradicsom és a hagyma szétfőtt, átpasszíroztam. A paradicsomszószt visszatettem a gázra, kis lángon kicsit besűrítettem.

Töltelék: 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál olíva olaj, 50 dkg pulyka darált hús, 2 kisebb padlizsán, 25 dkg bébispenót, maradék tejföl, 10 dkg szeletelt sajt, 1 kisebb konzerv vörös bab

A töltelékhez egy serpenyőben felmelegítettem az olajat, megdinszteltem rajta az apróra vágott hagymát és felszeletelt fokhagymát. Majd átpirítottam rajt a darált húst.
A padlizsánt megmostam, vékonyra felszeltem. A szeleteket megsóztam, és fél citrom levével meglocsoltam, majd műanyag szitába tettem, és hagytam, hogy a leve lecsöpögjön.

Egy tűzálló tál aljába tettem pár kanál paradicsomszószt, erre ráhelyeztem a padlizsánkarikákat úgy, hogy egy sorban kitöltsék a tál alját. Elosztottam rajta a hús harmadát, majd a spenót felét, és pár szelet sajtot tettem rá. Erre következett a tészta, szintén úgy, hogy teljesen betakarja a keveréket.
Erre a paradicsomszósz egyharmadát tettem, pár kanál tejfölt, majd így rétegeztem tovább: padlizsán, hús, spenót, sajt, tészta, paradicsomszósz, padlizsán, hús, bab, sajt, tészta, paradicsomszósz és tejföl.
Mi nem szeretjük, ha a tetején lévő sajt megpirul, ezért legfelülre nem került sajt. Ha valaki szereti, reszeljen rá nyugodtan.
Befedtem alufóliával, hogy a keletkező gőzben a tészta megfőljön. 180°C-ra előmelegített sütőben sütöttem 50 percig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése