
csokoládétól. A marcipánból formázott hópihék és a porcukor teszik igazán télivé, ünnepivé.
Hozzávalók: 60 dkg alma, 5 dkg reszelt marcipán, 20 dkg puha vaj, 18 dkg porcukor, 3 tojás, 30 dkg liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fűszer (lehet fahéj, de nálam kardamom és szegfűszeg), 1 teáskanál citromlé, 10 dkg reszelt étcsokoládé
Az almát megtisztítjuk és nagy lyukú reszelő, pl. káposztareszelő, lereszeljük. Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, majd az alját sütőpapírral béleljük, azt is kivajazzuk.
A marcipánt a vajjal elkeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, fél percig keverjük mindegyik után a masszát. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel. Apránként a masszához szitáljuk, sima tésztává keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet is, majd beleforgatjuk az almát és a csokireszelék felét.
A masszát elegyengetjük a sütőformában, majd megszórjuk a maradék csokoládéval, spatulával kicsit beleforgatjuk a tésztába, végül elsimítjuk a felületet.
A tésztát 190°C-ra előmelegített sütő alsó harmadába toljuk, és kb. 80 percig sütjük. Fontos, hogy tűpróbával 60 perc után ellenőrizzük. Akkor jó, amikor egy nagyon pici tészta rátapad a tűre. Ha teljesen megsütjük, kiszárad mire kihűl.
Én olvasztott étcsokoládéval borítottam be a tetejét, majd marcipánból fondant kiszúróval hópihéket szaggattam ki, azt helyeztem rá. Amikor a csokoládé teljesen megdermedt, porcukorral "téliesítettem".
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése