A piskótatekercs az én személyes kedvencem. Készülhet
kakaósan vagy simán, kerülhet bele rengeteg töltelék. Citromkrém, csokoládékrém
vagy klasszikusan készítve lekvár.
Hozzávalók: 6 tojás, 6 púpozott evőkanál liszt (BL-65), 6 csapott
evőkanál cukor, csipet só
Lehet robotgéppel, kézi elektromos habverővel
is készíteni, de én szeretem kézi habverővel felverni a habot.
Sütőpapírral kibélelek egy kb. 33x40 cm-es tepsit, a sütőt
pedig 200°C-ra melegítem elő. A piskóta nem várhat, amíg a sütő bemelegszik!
A tojásokat szétválasztom. A tojássárgájához adok 2 evőkanál
cukrot, és halványsárga habbá keverem. Félreteszem.
A tojás fehérjét elkezdem verni egy csipet sóval. A hab egy idő után „felhő”
állagú lesz, ekkor még nem kőkemény. Elkezdem apránként hozzáadagolni a maradék
cukrot. Ezzel is verem, egészen addig, amíg kemény, fényes habot kapok. Az
edényt ekkor szokták próbaképp lefordítva fej fölé emelni. Ha nem esik ránk a hab, akkor jó munkát végeztünk, ha
ránk esett, kezdjük az egész folyamatot elölről…
Szóval, a kemény habba apránként belefolyatjuk a sárgáját,
közben tovább keverve habverővel. A hab nem fog összeesni, szép, halványsárga habbá alakul.
Elkezdjük a lisztet is hozzáadni. Evőkanalanként
beleszitáljuk a habba, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk. Amikor ezzel
megvagyunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben
200°C-on 12 perc alatt, alsó-felső sütésmódon készre sütjük. Akkor jó a
piskótánk, amikor a tetejét kissé megnyomva azt érezzük, hogy rugalmas a
tészta.
Időközben egy konyharuhát kristálycukorral meghintünk. Erre
fordítjuk rá a piskótát. A papírt óvatosan lehúzzuk a hátuljáról, és a hosszabb
oldalánál fogva szorosan feltekerjük.
Kb. 10 percig hagyjuk hűlni. Ezután kitekerjük a tésztát,
megkenjük lekvárral, visszacsavarjuk és készen is vagyunk.
Díszítésként olvasztott tejcsokoládéval megcsíkozhatjuk.
Ha kakaós piskótát szeretnénk, akkor csak 5 evőkanál lisztet
használunk, mellé 1 evőkanál kakaót szitálunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése