2013. január 26., szombat

A világ legjobb zsemléje

Tönkölyzsemle
Mióta magam készítem a szappanokat és a kencéket, nem igazán gyűlnek a pontok a különböző drogériák hűségkártyáin. Megszánva a pontokat, és megelőzve azt, hogy töröljék őket, komoly 1 forintot (és száz pontot) "áldoztam" egy Alnatura szakácskönyvre. Talán mondhatom, az évszázad fogása! Nagyon klassz, finom, ízletes ételek évszakonként bontva. Ebben találtam a következő receptet, és mondhatom, fenomenális!
A szakácskönyv receptje itt sem szóról szóra valósult meg, saját elgondolásom, tapasztalatom szerint módosítottam.

Hozzávalók 14 zsemléhez:
17 dkg fehér tönkölyliszt
28 dkg búzaliszt
3,5 dkg friss élesztő, ennek hiányában szárított is megteszi
2,5 dl langyos víz
5 dkg puha vaj
1 ek. méz
1 tk. só
igény szerint magvak a tetejére
Tönkölyzsemle
Keverjük össze a liszteket egy tálban. Az élesztőt csipet cukorral és liszttel futtassuk fel a vízben. Keverjük hozzá a liszthez a vajat, mézet és a sót, kicsit morzsoljuk, dolgozzuk el a liszttel. A liszt közepében alakítsunk ki mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, és dolgozzuk ki a tésztát. Puha tésztát kapunk. A tálban letakarva 40 percig kelesszük, ekkorra a duplájára nő. A megkelt tésztát borítsuk egy kilisztezett felületre, gyúrjuk meg. Vágjunk belőle kb. 5,5-6 dkg-os gombócokat. Formáljuk szabályos gömbökké. Meg is vághatjuk a tetejét. Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra. Ha magokat szeretnénk rátenni, akkor kevés vízzel kenjük meg a zsemle tetejét, erre szórjuk a magot. Én ezt elhagytam, mert a tetején lévő magok rendszerint leperegnek. Ha magos zsemlét szeretnénk, inkább gyúrjuk bele a tésztába. Tegyük a zsemléket sütőpapírral bélelt tepsibe, hagyjuk 10 percet kelni. Tegyük be a sütőbe, állítsuk 190°C-ra. Amíg eléri a 190 fokot, addig a kellemes melegben szépen megkelnek a zsemlék. 35 perc alatt elkészülnek. Hagyjuk rácson kihűlni.
Tipp: ha nincs időnk zsemléket gömbölygetni, a tésztából bagettet is süthetünk.

Forrás: Alnatura Szakácskönyv. Dm Kft., 2012.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése