A kenyér eredeti címe "Pikáns sonkás kenyér", de ebből a változatból a sonka kimaradt. Évszázadokkal ezelőtt kaptam egy receptes könyvet: Egészséges finomságok, házi sütöde, a Burda kiadásában. Már sok minden készült ebből a könyvből, most erre a kenyérre esett a választás.
![]() |
Pikáns kenyér |
Íme az eredeti recept:
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
4 dkg élesztő
1/8 l tej
1 kk. barnacukor
2 gerezd fokhagyma
1 csokor vegyes idényfűszer
15 dkg nyers sonka
5 dkg reszelt sajt
1/8 l tejföl
1 tojássárgája
1 ek. tejszín vagy tejföl
fél-fél kk. őrölt bors és koriander
Nálam a recept annyit változott (a sonka elhagyásán kívül), hogy az idényfűszerek helyett szárított bazsalikom és napon szárított paradicsom került bele. A felületére sem tettem semmilyen fűszer. Mivel a sonkát elhagytam, egy kevés sót kevertem a tésztába.
Elkészítés:
![]() |
Pikáns kenyér |
Vajazzuk ki a tepsit. Formáljuk a tésztát hosszúkás kenyérré, tegyük a tepsi közepére. Keverjük el a tojássárgáját a tejszínnel, és kenjük meg vele a kenyeret. Szórjuk rá a borsot és a koriandert. 200 fokra előmelegített sütőben, középre helyezett sütőrácson 40-50 percig süssük. Rácson hűtsük ki.
Én 30 percig 200 fokon, légkeveréssel sütöttem, majd 20 percig 190 fokon, alsó-felső sütéssel.
Finom lett!
Forrás: Egészséges finomságok, házi sütöde. Modell Kiadó Kft. 1990.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése