2013. május 10., péntek

Zserbó

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, csipetnyi só és szódabikarbóna, 0,5 dl rum; 40 dkg cukor, 40 dkg darált dió, 40 dkg sárgabaracklekvár, 15 dkg étcsokoládé

A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, és a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, a szódabikarbónával, sóval, a rummal és 10 dkg cukorral alaposan összegyúrjuk. A masszát 1 órán át pihentetjük a hűtőben. Ezalatt a diót, a cukrot és a lekvárt összekeverjük. A tésztát háromfelé vágjuk, melyeket 2 mm vastag tepsi nagyságú lappá kinyújtjuk. Kivajazott tepsibe belefektetjük az első lapot, rásimítjuk a töltelék felét. Ráfektetjük a második lapot, erre a töltelék másik fele kerül, majd a tetejére ismét tésztát borítunk. Villával megszurkáljuk, és egy órát pihentetjük, majd előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a tetejét megolvasztott csokoládéval bevonjuk. Ha a csokoládé megdermedt, felszeljük a süteményt.
Ebben az esetben nem 3, hanem 4 részre osztottam a tésztát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése