2013. április 27., szombat

Medvehagymás pogácsa

A medvehagyma (Allium ursinum) nagyon divatos jószág lett az elmúlt években. Nem minden alap nélküli a népszerűsége, hiszen rengeteg jó tulajdonsággal bír, többek között:
  • étvágyjavító
  • hasmenés ellen
  • szívzavarok csökkentője
  • koleszterinszint csökkentő
  • mellkasi hurutok ellen
  • magas vérnyomást csökkentő
  • memóriafrissítő
  • stresszoldó
  • salakanyagok ürítését segíti
  • a szervezet ólommentesítője
Az Orfűi medvehagyma kincseskönyvben találtam egy nagyon egyszerű medvehagymás pogácsa receptet. Finom lett, nem csak egészséges.

Hozzávalók: 50 dkg liszt (ez esetben 30 dkg tönkölyliszt,10 dkg félbarna liszt, 10 dkg BL-80-as fehér liszt), 5 dkg medvehagymalevél, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 15 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, só, 1 dkg cukor

Az élesztőt langyos tejjel a cukorral felfuttatjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának, amit fél óráig pihentetünk. A medvehagymaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük és csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk és a megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel és az előbbi módon felcsavarjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megrácsozzuk és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése