2013. április 5., péntek

Húsvéti mézeskalács

Nagyon kedvelem a különböző kiszúró formákat, gyakorlatilag gyűjtöm őket. Van tavaszi, karácsonyi... kollekció. Így húsvétra is készült egy kis mézes.
A recept alapvetően Milner Angéla: Mézeskalács című könyvéből való.

Hozzávalók:
50 dkg átszitált finomliszt
15 dkg porcukor
25 dkg méz
5 dkg vaj
1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg
2 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna
1 tojás

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát alaposan összekeverjük egy falapáttal. A mézet kicsit felmelegítjük, felolvasztjuk benne a vajat. Ezután ráöntjük a lisztes keverékre. Üssünk bele egy tojást, gyúrjuk össze. A tészta inkább lágy legyen (egy kis langyos vizet is tehetünk hozzá), mint kemény, mivel a pihentetés alatt úgyis keménykedik egy kicsit. A tálat fedjük le, és pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten legalább egy napig. A tésztát kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk a mézeskalácsokat, kivajazott tepsibe tesszük és kb. 10 perc alatt 180°C-on megsütjük.
Ezután cukorfénnyel dekorálhatjuk. Kevés tojásfehérjét átszitált porcukorral összekeverünk. Annyi cukrot teszünk hozzá, hogy megfelelően kemény legyen. Nejlonzacskóba töltjük, vékony lyukat vágunk a sarkán, és megrajzoljuk a sütiket.
Ha színes, pl. piros mézeskalácsot szeretnénk, használjunk folyékony ételfestéket. Ecsettel vékonyan kenjük át a felületet. Amint megszáradt, rajzolhatunk rá a cukorfénnyel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése