![]() |
Almás pite |
Finom lett!
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg finomliszt,
a fele lehet teljes kiőrlésű is lehet
20 dkg vaj
25 dkg cukor
1 tk.
vanília kivonat
1,5 tk.
sütőpor
fél tk.
szódabikarbóna
3 tojás
2-3 ek.
tejföl
Töltelékhez:
1,2 kg tisztított alma
10 dkg darált
mandula, vagy dió
10 dkg cukor
fahéj ízlés
szerint
szerecsendió ízlés
szerint
kardamom ízlés
szerint
gyömbér ízlés
szerint
1 citrom
A sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet
elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a tojásokat,
végül annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Fóliába
csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük,
ráfacsarjuk a citrom levét, cukorral és fűszerekkel ízesítjük. A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket a tepsi méretének
megfelelően kisodorjuk, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
Sütőpapírral bélelt, vagy vajjal kicsit kikent tepsibe fektetjük. Darált
mandulával megszórjuk és egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket, majd
beborítjuk a másik tésztalappal. A tészta tetejét megszurkáljuk villával, lekenjük
tejföllel és megszórjuk darált mandulával. Előmelegített sütőben 180°C-on
30-40 perc alatt megsütjük.
Aki édesebben szereti, vagy savanyú almát használ, a
töltelékbe tehet több cukrot is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése