2013. április 3., szerda

Almás pite

Almás pite
Az egyik kedvenc könyvemben, a "Csábító házi sütemények"-ben található az az egyszerű recept, aminek alapján elkészült ez a pite.
Finom lett!

Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg finomliszt, a fele lehet teljes kiőrlésű is lehet
20 dkg vaj
25 dkg cukor
1 tk. vanília kivonat
1,5 tk. sütőpor
fél tk. szódabikarbóna
3 tojás
2-3 ek. tejföl
Töltelékhez:
1,2 kg tisztított alma
10 dkg darált mandula, vagy dió
10 dkg cukor
fahéj ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
kardamom ízlés szerint
gyömbér ízlés szerint
1 citrom

A sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a tojásokat, végül annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét, cukorral és fűszerekkel ízesítjük. A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket a tepsi méretének megfelelően kisodorjuk, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt, vagy vajjal kicsit kikent tepsibe fektetjük. Darált mandulával megszórjuk és egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket, majd beborítjuk a másik tésztalappal. A tészta tetejét megszurkáljuk villával, lekenjük tejföllel és megszórjuk darált mandulával. Előmelegített sütőben 180°C-on 30-40 perc alatt megsütjük.
Aki édesebben szereti, vagy savanyú almát használ, a töltelékbe tehet több cukrot is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése