2014. augusztus 29., péntek

Kávékrémes bonbon


Hozzávalók a csokiburokhoz: 10 dkg jó minőségű, min. 70 %-os étcsokoládé; krémhez: 7 dkg mascarpone sajt, 2 evőkanál kávé, 2 teáskanál cukor

A csokiburokhoz vízfürdő felett felolvasztjuk a csokoládét. Figyeljünk arra, hogy ne melegítsük 45 °C fölé. Ezt cukrászhőmérővel ellenőrizhetjük. Ezután a csokit temperáljuk, ettől lesz fényes és ropogós. A bonbonformákat teletöltjük csokival. Picit várunk, majd a formákat fejjel lefelé fordítjuk, kicsorgatjuk belőle a felesleges csokit. Így szép bevonatot kapunk a formák alján és oldalán. Betesszük a formákat a hűtőbe. A krémhez összekeverjük a mascarpone sajtot a kávéporral és a cukorral. A kihűlt bonbonformát teletöltjük, de csak annyira, hogy csokiból tudjunk "talpat" önteni. Hűtőbe tesszük. A maradék csokoládét újra temperáljuk és teletöltjük a formákat. Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Pár óra múlva kivesszük a formákból. Ajándéknak is kiváló.

Temperálás:

A temperálásnak több módja van. Néhány ezek közül: 1: vízfürdőn felolvasztjuk az étcsokit, kb. 45°C-ra. Az étcsokis tálat hideg vízbe téve, állandó kevergetés mellett 28 °C köré hűtjük, még egy picit visszatesszük a vízgőzre, 32 °C-re melegítjük. 2: a csokit felmelegítjük 45 °C-ra, levesszük a tűzről, picit visszahűtjük és 1 g porított kakaóvajat keverünk bele. Még egy picit hűtjük és már használható is. A csoki mennyiségéhez mindig 1 % kakaóvajat számoljunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése