
A csokiburokhoz vízfürdő felett felolvasztjuk a
csokoládét. Figyeljünk arra, hogy ne melegítsük 45 °C fölé. Ezt
cukrászhőmérővel ellenőrizhetjük. Ezután a csokit temperáljuk, ettől lesz
fényes és ropogós. A bonbonformákat teletöltjük csokival. Picit várunk, majd
a formákat fejjel lefelé fordítjuk, kicsorgatjuk belőle a felesleges csokit.
Így szép bevonatot kapunk a formák alján és oldalán. Betesszük a formákat a
hűtőbe. A krémhez összekeverjük a mascarpone sajtot a kávéporral
és a cukorral. A kihűlt bonbonformát teletöltjük, de csak annyira, hogy
csokiból tudjunk "talpat" önteni. Hűtőbe tesszük. A maradék csokoládét újra temperáljuk és teletöltjük a
formákat. Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Pár óra múlva kivesszük a
formákból. Ajándéknak is kiváló.
Temperálás:
A temperálásnak több módja van. Néhány ezek közül: 1:
vízfürdőn felolvasztjuk az étcsokit, kb. 45°C-ra. Az étcsokis tálat hideg
vízbe téve, állandó kevergetés mellett 28 °C köré hűtjük, még egy picit
visszatesszük a vízgőzre, 32 °C-re melegítjük. 2: a csokit felmelegítjük 45
°C-ra, levesszük a tűzről, picit visszahűtjük és 1 g porított kakaóvajat
keverünk bele. Még egy picit hűtjük és már használható is. A csoki
mennyiségéhez mindig 1 % kakaóvajat számoljunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése