
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 10 dkg xilit, fél csomag sütőpor, 10 dkg olvasztott vaj, 3 tojás, reszelt citromhéj;
a töltelékhez: 2 kg alma hámozva, 1 citrom leve, 10 dkg cukor, 2 teáskanál szegfűszeg, 2 teáskanál kardamom, 5 dkg mazsola, 2 evőkanál kukoricakeményítő, 1 teáskanál vaníliapor;
a krémhez: 2 evőkanál kukoricakeményítő, 4 dl tej, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor;
birsalmalekvár
25 dkg gesztenyemassza
3 dl habtejszín
2 teáskanál zselatinpor
A tésztához a tojásokat habosra keverjük az olvasztott vajjal, hozzáadjuk a xilitet, a sütőporral elkevert lisztet és a citrom héját. 26-28 cm-es tortaformába öntjük a masszát. Előmelegített sütőben sütjük 175°C-on, kb. 30-35 percig.
A töltelékhez felaprítjuk az almát, citromlével, cukorral, fűszerekkel pépesre főzzük. Amikor kész, hozzákeverjük a keményítőt és csomómentesre keverjük, sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tejben folyamatos keverés mellett, lassú tűzön, sűrűre főzzük a tojássárgáját, a keményítőt és a cukrot.
A kihűlt tésztát megkenjük a birsalmalekvárral, rákenjük a kihűlt almát, majd meghintjük a reszelt gesztenyével.
3 evőkanál tejszínbe beletesszük a zselatinport, elkeverjük és felforraljuk. Hagyjuk picit hűlni. A kihűlt krémhez adjuk a félig felvert tejszínhabot, hozzáadjuk a zselatint és keményre verjük a krémet.
A masszát a sütemény tetejére öntjük, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Nagyon klassz, finom a sütemény! A süti tésztája azonban nem az igazi, helyette majd vizes piskótát kell sütni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése