
Hozzávalók a töltelékhez:
1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 50 dkg darált hús (fele csirke, fele sertés), 2 g fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt római kömény, 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj, só, bors, 1 doboz hámozott paradicsom, 2 evőkanál paradicsompüré, szárított chili, csipet cukor, sajt
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 2 teáskanál só, 3 evőkanál olaj, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, egy felvert tojás fele, 2,5 dkg élesztő
A hagymát finomra vágjuk, és az olívaolajon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, meghintjük római köménnyel, fahéjjal és chilivel. Egy-két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húsokat is. Nagy lángon kevergetve sütjük, amíg a hús kifehéredik. Ekkor sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük a hámozott paradicsomot is. Rákanalazzuk a paradicsompürét, és lassú tűzön addig főzzük, míg jó sűrű szaftja lesz. Félretesszük hűlni.
A tésztát is elkészítjük. A hozzávalókból egy könnyű, rugalmas tésztát dagasztunk. kelesztőtálban kb. 30 percig hagyjuk pihenni. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 10-12 darabra osztjuk. Mindből hosszú, keskeny, ovális nyelvet nyújtunk. A tészta közepére kevés reszelt sajtot szórunk, majd 1-2 evőkanál tölteléket eloszlatunk rajta. Megformázzuk a tésztát. A két végét először összecsípjük, majd az oldalát is összeszedjük kis redőkben, mintha függönyt hajtogatnánk. Ettől lesz szép csónak formája. A tetejére teszünk valamilyen sajtot. Az oldalát vékonyan lekenjük a maradék tojással, és megszórhatjuk a tetejét szezámmaggal. Sütőpapírral tepsin hagyjuk 30 percig pihenni. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A pidék kb. 15 perc alatt sülnek pirosra. Paradicsomos vagy joghurtos uborkával tálaljuk, de paradicsomsalátával is finom!
A hajóformát még gyakorolnom kell, azonban az íze kiváló volt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése