2014. szeptember 5., péntek

Méhcsípéstorta

A recept a Burda Finomságok húsvétra 2001. 1. számában olvasható. Némi módosítással készítettem.

Hozzávalók: tésztához: 5 dkg vaj, 0,75 dl tej, 5 dkg friss élesztő, 25 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília kivonat, fél bio citrom reszelt héja, 1 tojás, csipet só; mandulás kalaphoz: 5 dkg cukor, 7,5 dkg vaj, 1 evőkanál méz, 0,75 dl tejszín, 15 dkg szeletelt mandula; töltelékhez: 5 dl tej, 17,5 dkg cukor, 1 rúd vanília, 3 tojássárgája, 1,5 evőkanál keményítő, 6 levél zselatin, 5 dl tejszín

A vajat felolvasztjuk a tejben, hagyjuk kissé hűlni, majd feloldjuk benne az élesztőt. Összegyúrjuk a lisztet a cukorral, a vaníliával, a citromhéjjal, a tojással, sóval és az élesztős tejjel. A tésztát 30 percig hagyjuk kelni.
A cukrot a vajjal állandó keverés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk a mézet, a tejszínt és a mandulát. A masszát hagyjuk langyosra hűlni.
26 cm átmérőjű kivajazott tortaformát kibélelünk a tésztával. Belesimítjuk a mandulás masszát és 10 percig pihentetjük. A sütőt 200°C-ra felmelegítjük. A süteményt 15-20 percig sütjük, majd ha kihűlt, vízszintesen kettévágjuk.
4 dl tejet 10 dkg cukorral, a vanília kikapart belsejével és az üres rúddal együtt felforralunk. Elkeverjük a tojássárgáját a maradék tejjel, a maradék cukorral és a keményítővel. A vaníliás tejbe belekeverjük a keményítős tejet, majd felforraljuk. Kivesszük a vaníliarudat.
A zselatint megpuhítjuk, kinyomkodjuk, majd feloldjuk a krémben. Hagyjuk kihűlni, közben többször megkeverjük. Beleforgatjuk a tejszínből vert kemény habot. Az egyik tésztalapot megkenjük a vaníliás krémmel, majd rárakjuk a mandulás lapot. A tortát 2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése